SDD harddisk

"Hvad er de her SSD harddiske for en størrelse?"
SSD - Er en forkortelse for Solid State Disk, og betyder på dansk, at det er en disk uden mekaniske dele, baseret på microchips.

En gammeldags harddisk eller HDD, består af nogle magnetiske skiver, der ligger oven på hinanden i et hus. Disse skiver drejer så rundt, med en hastighed på typisk 7200 omdrejninger i minuttet. Og imens de drejer, kører et lille læse/skrive hoved frem og tilbage, for at læse data. Nogle diske (typisk i bærbare) kører kun med 5400 omdrejninger i minuttet, imens nogle server harddiske kører med op til 15000 omdrejninger i minuttet. (jo flere omdrejninger, jo hurtigere disk - i teorien).

En SSD disk derimod har som sagt ingen bevægelige dele, og består rent at chips, ligesom et USB stik. Dette betyder at den ikke skal bruge så meget tid på at finde data, og den ikke bruger så meget strøm. Hvilket gør den op til 5 gange hurtigere end en konventionel harddisk. Hvilket betyder at man for få penge kan få en hurtigere computer, i stedet for at investerer i en ny.

Ingen roser uden torne naturligvis. :-)
SSD harddiske er relativt dyre i forhold til samme størrelse konventinelle harddiske. Og visse typer af SSD diske, er knap så pålidelige som andre (her gælder pris=kvalitet).

- Mht. prisen så kan en 64 GB SSD disk i langt de fleste tilfælde fint klare den daglige drift af en PC. Har man en stationær PC, kan man bruge en konventionel harddisk, til at lagre store mændre data på, imens man har styresystem og programmer på en SSD disk. Alternativt findes en såkaldt "Hybrid Disk" eller SSHD - Dette er en kombination af SSD og konventionel disk. Den bruger SSD delen til at lagre, de hyppigst anvendte filer på, og så den alm. disk til lagring af andre filer. Det bedste af begge verdner, om vi så må sige.

- Mht. pålideligheden, så har de første typer diske, været noget lodne i kanten, og haft problemer med driftssikkerheden. Men vi er dog af den mening, at disse "børnesygdomme" efterhånden er ude af verden. Man kan med fordel gøre brug af programmet "Crystal Disk Info", som vi har beskrevet her.

For at illustrerer forskellen på SSD, SSHD og HDD diske, har Seagate (en stor producent af diske), lavet en lille sammenligning, og lagt den ud på YouTube.

Den ska du se her: YouTube Video - Videoen er desværre med engelsk tale, men den viser tydeligt forskellen på hastigheden. Så man behøver ikke have lyd på :-)